03
mrt

Ernstige lichamelijke ongevallen: lichte vrachtwagens en fietsen evolueren in tegengestelde richting!

 

Volgens het “Statistisch rapport van 2020” gewijd aan verkeersongevallen (*) en hun evolutie in de periode 2010-2019, is de totale ernst van de letselongevallen (doden na 30 dagen per 1.000 letselongevallen ) het meest afgenomen bij ongevallen met lichte vrachtwagens (-17,2%) en bij voetgangersongevallen (-13,6%)”.

Anderzijds houden 3 groepen onze aandacht, met een forse stijging van het aantal ongevallen over de periode: + 8,9% voor de bromfietsers, + 7,4% voor de motorfietsers en zelfs + 5,7% voor de fietsers. Merk op dat deze cijfers nog geen rekening houden met het toegenomen gebruik van de fiets en andere “zachte” mobiliteitsvoertuigen tijdens de “COVID” -periode.

Het rapport van het VIAS Instituut wijst ook op een steeds grotere plaats van de elektrische fiets in deze statistieken. Sinds 2015 kunnen de elektrische fietsen onderscheiden worden van de niet-elektrische fietsen. De elektrische fietsen zijn vaker betrokken bij verkeersongevallen, met een vrijwel identieke groei van het aantal gewonden (+ 261,5%).

Ten slotte belicht het rapport ook het groeiende aandeel van elektrische fietsen bij dodelijke ongevallen.

Dit is niet alleen een gevolg van de toename van het aantal elektrische fietsen in omloop, maar ook van de grotere ernst van de ongevallen waarbij ze betrokken zijn. Het aantal ongevallen met ‘ernstige’ gevolgen blijkt 50% hoger te zijn dan dat van niet-elektrische fietsen.

Als ondernemer geniet u net zogoed van de afname van ernstige ongevallen met lichte vrachtwagens, als u als bestuurder van een motorfiets of van een elektrische fiets meer risico loopt ! Dit herinnert ons er aan hoe belangrijk het is om risico’s volledig te bekijken, zowel in uw professionele als privé leven, en om goed geadviseerd te worden.

Een ongeval in uw privé leven kan ook uw professionele activiteiten en de continuïteit van uw bedrijf in gevaar brengen. Hoe bescherm je jezelf er tegen?

Raadpleeg de specialisten van BE STRONGER.

 

(*) Auteur Freya Slootmans, uitgegeven door VIAS INSTITUTE en gepubliceerd op 29/12/2020