31
mei

Sociale voordelen RIZIV – een nieuwe eenvoudige en geautomatiseerde procedure!

Zoals u wellicht al heeft gelezen, verloopt de procedure voor het verkrijgen van sociale uitkeringen door het RIZIV voortaan digitaal en automatisch.

Hoe wordt deze nieuwe procedure uitgevoerd ?

Voor geconventioneerde apothekers, kinesitherapeuten, verpleegkundigen en logopedisten is de procedure voor het aanvragen van de sociale uitkering en de procedure voor het aanvragen van het voordeel van de overeenkomst na pensionering automatisch vanaf 2020 voor het premijaar 2019. Voor de artsen en tandartsen is de procedure geautomatiseerd vanaf 2021 voor het premiejaar 2020.

De papieren procedure voor het aanvragen van tussenkomst voor de toelage 2019 is afgesloten.

Zorgverleners hebben niets meer te leveren aan het RIZIV. Er wordt regelmatig informatie uitgewisseld tussen verzekeringsmaatschappijen en het RIZIV.

 

Voor de geconventioneerde apothekers, kinesitherapeuten, verpleegkundigen en logopedisten:

In juni 2020 heeft de zorgverlener toegang tot een nieuwe MyInami-module waarin:

  • hij kan zijn contractuele gegevens raadplegen en indien nodig actie ondernemen (bijvoorbeeld als er twee contracten zijn),
  • hij kijkt of hij voldoet aan de basisvoorwaarden van sociaal statuut (geconventioneerd, actief onder een zorgverzekering).

In augustus 2020 heeft het RIZIV een automatische premieaanvraag aangemaakt en berekent het bedrag van het sociaal statuut waarop de zorgverlener recht heeft (beoordelingsresultaten).

Sinds oktober 2020 zijn de evaluatieresultaten beschikbaar op MyInami.

Sinds januari 2021 gaat het RIZIV over tot betaling van de premies.

 

Voor geconventioneerde artsen en tandartsen:

Sinds februari 2021 heeft de zorgverlener toegang tot de nieuwe MyInami-module.

In juli 2021 zal het RIZIV een automatische premieaanvraag aanmaken  en zal het bedrag berekenen van het sociaal statuut waarop de zorgverlener recht heeft.

In juli-augustus 2021 zullen de evaluatieresultaten beschikbaar zijn op MyInami.

Vanaf september 2021 betaalt het RIZIV de premies.

Het RIZIV zal de zorgverlener steeds per e-mail op de hoogte brengen van belangrijke gebeurtenissen in het kader van zijn sociaal statuut, zoals elke wijziging van contractuele gegevens, betaling van de premie, enz. Het is daarom belangrijk om uw e-mailadres door te geven via MyInami.

Om het u gemakkelijker te maken, kunt u ons ook een mandaat toevertrouwen om de aspecten van uw RIZIV-contract te beheren.

Meer informatie, of een advies krijgen? : info@bestronger.be